Gå videre til innhold
(Velkommen til Galleri F 15 i 2021. Foto: Eivind Lauritzen / Galleri F 15)
(Velkommen til Galleri F 15 i 2021. Foto: Eivind Lauritzen / Galleri F 15)

Pressemelding -

Utstillingsprogram 2021

Det er med glede vi annonserer utstillingsprogrammet for 2021 på Galleri F 15. Det blir et markant år med utstillinger av kjente navn som Kjell Varvin og Katie Paterson. Det er også duket for Momentum 11 som staker ut en ny vei for biennalen med hovedarena på Alby Gård og en ny tredeling av programmet. I sammenheng med Momentum åpner en permanent fotoutstilling om livet på Alby mellom 1901 og 1963 og kunstprosjekter vil fortsette å prege Værlegata i Moss sentrum.

- Dag Aak Sveinar, Direktør


KJELL VARVIN – INTERMEDIARY STAGES OF A NEVER-ENDING PROCESS

6. mars - 30. mai | Galleri F 15
Kurator: Monica Holmen

(Kjell Varvin - 20201104 (2020). Blyant og akryl på på papir, 70x100 cm. Foto: Kjell Varvin)

Med et solid og fortsatt svært aktivt kunstnerskap, har Kjell Varvin (f. 1939) gjennom en årrekke gjort seg bemerket med arbeider i et abstrakt uttrykk der det umiddelbare og tilfeldige står sentralt. Intuisjon styrer alle valg Varvin gjør i prosessen, som en slags motsats til den kalkulerte kunstneriske prosessen. Kaos er idealet.

Rammene er imidlertid alltid de samme. Installasjoner blir til som responser på mulighetene som finnes i rommet, mens arbeider på papir blir til innenfor de samme formatene (70 x 100 cm og 50 x 70 cm).

Resultatet er energiske komposisjoner, der samtlige deler – hver linje, hvert fargefelt, hvert stålstykke og objekt – står i et aktivt forhold til hverandre, som et orkester der hver del har en viktig funksjon i helheten. Den gjensidige avhengigheten kommer spesielt til uttrykk i installasjonene, som balanserer mellom stabilitet og kollaps. Nettopp referanser til musikk er underliggende i Varvins arbeider, særlig klassisk og jazz, og samtlige installasjoner og tegninger preges av musikalitet, rytme og takt. Det er fristende å si at arbeidene ikke bare kan sees, men også høres.

Foruten kuraterte arbeider, vil utstillingen på Galleri F 15 romme installasjoner og veggtegninger utviklet på stedet.

Kjell Varvin (f. 1939 i Bærum) har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland, deriblant ved Kunstnerforbundet, LYNX, Kunsthall Oslo, Nordnorsk Kunstmuseum, Momentum, Tegnebiennalen, Akershus Kunstsenter, Kunstnernes Hus, Tegnerforbundet. Varvin er representert i en rekke kunstsamlinger, og blant annet innkjøpt av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

_

MOMENTUM 11: HOUSE OF COMMONS

24. april - 10. oktober | Galleri F 15 og Søndre Jeløy Landskapsvernområde
Kurator: Théo-Mario Coppola | Tilknyttet kurator: Håkon Lillegraven

(Utsikt fra Jeløya, Moss. Foto: Eivind Lauritzen / Galleri F 15)

Momentum 11 markerer en ny æra for biennalen når den i 2021 tar i bruk Galleri F 15 og lanskapsvernsområdet rundt som hovedarena. Flyttingen til Alby gir Momentum en mulighet til å tre inn i et nærere forhold til naturen og bli en katalysator for endring. Biennalen blir tredelt, med åpning av utstillingen i uteområdet i april, gallerirommet i juni og en forsamling (assembly), hvor deltakerne i biennalen inviteres til medvirkning i, august.

Utgangspunktet for HOUSE OF COMMONS er at vi trenger et paradigmeskifte for å endre hvordan nåværende og historiske former for herredømme gjennom kapitalisme, kolonialisme, rasisme, patriarkalisme og kjønnsnormativitet påvirker livet vårt. HOUSE OF COMMONS vil derfor bli bygget på samhørighet og horisontalitet. Ved å plassere fellesskapet i sentrum vil det fungere som et felles livsrom for utstilling, forskning og kunnskap.

Med utgangspunkt i allmenningsbegrepet («commons» på engelsk) slik det ble utviklet av Elinor Ostrom fra 1980-årene og fremover, vil HOUSE OF COMMONS reproblematisere fellesskap som begrep og prosess, både ved hjelp av praktikere og deltakere. Biennalen vil trekke inn nye styreformer og konkrete utopier, personlige erfaringer og robusthetsstrategier, enkeltgruppers bekymringer, protester og tiltak for økt kontroll over egen situasjon, og vern av økosystemer.

_

KATIE PATERSON - SOLOUTSTILLING

23. oktober - 26. januar | Galleri F 15
Kurator: Maria C. Havstam

(Katie Paterson - A Wave Machine Hidden Inside the Sea. Photo © Ollie Harrop Courtesy of the artist, Ingleby Gallery, and James Cohan Gallery)

Katie Paterson (født 1981, Skottland) er blant de ledende kunstnerne i sin generasjon. I samarbeid med forskere fra hele verden, skaper hun kunstverk der vår plass på jorden settes i sammenheng med geologisk tid og endring. Kunstverkene utvikles gjennom sofistikert teknologi og spesialkompetanse, for å skape en intim, poetisk og filosofisk relasjon mellom mennesker og miljø. Ved å kombinere romantisk følsomhet, forskningsbasert tilnærming, konseptuell strenghet og kjølig minimalisme, kollapser avstanden mellom betrakteren og de fjerneste tider og kosmos. Hun er kjent for kunstverk som blant annet involverer direktesending av lydene fra en smeltende isbre, kartlegging av alle de døde stjernene i universet og en spesialutviklet lyspære som simulerer opplevelsen av måneskinn. Mange kjenner henne gjennom samarbeidet med Deichman Bjørvika, og det unike kunstprosjektet Future Library (Fremtidsbiblioteket), som startet i 2014 og ferdigstilles etter hundre år.

Utstillingen presenterer et bredt utvalg av Katie Patersons tidligere verk, filmen Future Library, samt tre nye arbeider som er produsert i anledning utstillingen på Galleri F 15.

Katie Paterson har stilt ut på Tate Modern, Hayward Gallery, Museum of Contemporary Art Sidney, Guggenheim Museum New York og The Scottish National Gallery of Modern Art. Utstillingen på Galleri F 15 er hennes første i Norge.

Related links

Kategorier


Galleri F 15 (etablert 1966) og Momentumbiennalen (etablert 1998) er to av Norges mest prestisjetunge visningssteder for norsk og nordisk samtidskunst.

GALLERI F 15
kontakt@gallerif15.no 
tlf: 69 27 10 33

POSTADRESSE
Galleri F 15
Postboks 1033 Jeløy, N-1510
Moss

GALLERI F 15
Albyalléen 60, 1519 Moss

Kontakter

Ann Kristin Traaen

Ann Kristin Traaen

Pressekontakt Presse- og kommunikasjonsansvarlig +47 938 19 216
Amanda Kelly

Amanda Kelly

Pressekontakt Pickles PR Internasjonal presse - MOMENTUM 12 +34 685 875 996

Relatert innhold

Galleri F 15 og MOMENTUM

Galleri F 15 ble etablert i 1966 og er et av Norges eldste og mest prestisjetunge visningssteder for norsk og nordisk samtidskunst og kunsthåndverk. Galleriets egenart ligger i den unike kombinasjonen av kunsten og stedets arkitektur i en lystgård fra 1800-tallet og beliggenhet i et historisk herregårdslandskap på Jeløy i Moss.

Galleri F 15 samarbeider med norske og internasjonale kunstnere og kulturaktører, og arbeider for å nå et mangfoldig publikum.

Momentumbiennalen ble vist for første gang i 1998 og er i dag en av de eldste og blant de viktigste arenaene for samtidskunst i Norden. Momentum er Galleri F 15s største internasjonale satsning og vises annethvert år.

Utstillingsserien Tendenser har formidlet nordisk kunsthåndverk på Galleri F 15 siden 1971. Siden 2016 har utstillingen blitt vist annethvert år og gitt muligheten for grundige undersøkelser av sentrale utviklinger innen kunsthåndverket.

Galleri F 15 og MOMENTUM
Albyalléen 60
1519 Moss
Norge