Gå videre til innhold
Foto: Tenthaus
Foto: Tenthaus

Pressemelding -

-Together as to gather- er tittelen på MOMENTUM 12 som åpner neste år i Juni.

MOMENTUM 12
10.06.23-08.10.23
Momentum, Jeløya, Moss

Vi går og tenker på landskapet og miljøet på Jeløya, der Alby gård og GalleriF15 ligger, og der MOMENTUM 12-biennalen skal finne sted.

Kunstnerkollektivet Tenthaus, ført sammen av havstrømmer og tidevann, ble dannet i Oslofjorden og forflytter seg nå til Jeløyas strender. Drivved føres mot land på den samme måten. I årtusener er drivved blitt brukt til skapende virksomhet, fra ild til kunstgjenstander – kanskje det kan være en beskrivende metafor for vår visjon for biennalen.

Selv om vi har slike bilder i hodet, har vi ikke tenkt å være tematiske.

Som kunstnerkollektiv beveger Tenthaus seg mot en modell for polyfont medforfatterskap. Polyfon peker i retning av den harmoniske muligheten til å frembringe mer enn én melodi samtidig i en enkelt komposisjon.

I stor grad er det slik Tenthaus-kollektivet fungerer: Hver enkelt praksis både klinger med og forsterkes gjennom det kollektive verket. Vi skaper og trekker inn mange temaer og kuratoriske ideer på en gang. Slik er vi i stand til å utforske en myriade av skjæringspunkter og sammentreff, emner og kunstneriske former som hver især klinger og bærer med seg mening.

I «Together as to gather» praktiserer vi en samle metode. Tanken er å ta utgangspunkt i praksisene til kunstnerne vi inviterer, og så fortsette derfra. Det betyr at medlemmene skal kuratere hver sin kunstner, før de så samles for å finne frem til trådene som binder dem sammen.

Vi samler kunnskap, og vi samler erfaringer. Å være sammen i et kollektiv har gitt hver og en av oss uvurderlige verktøy og ressurser som setter oss i stand til å gjøre ting vi aldri kunne ha fått til på egen hånd. Så vi viderefører denne praksisen med å samle(s); opplever kraften som ligger i å arbeide i spontane sammensetninger, beveger oss til og fra, mellom individet og kollektivet, stoler på prosessen og hverandre.

Denne praksisen sprer seg gjennom hele vårt økosystem, både lokalt og internasjonalt.

Vi samler kunstnere, designere, redaktører, aviser, våre kunstnerdrevne galleri-naboer, internasjonale biennaler og lokale skoler med henblikk på å dele et bredt spekter av kunstprosjekter i løpet av biennalen. Ved hjelp av denne prosessen vil vi utforske hva som intuitivt kommer ut av å samle mennesker, steder og ting; lokalitet før lokal identitet.

Vi vet ikke hvor strømmen vil føre oss, eller hvilke konstellasjoner som vil oppstå. Kunstnere, besøkende og steder bindes sammen gjennom våre kollektive prosjekter, der utstillinger ofte bare er en begynnelse, ikke et sluttpunkt. Vi vil utforske ideer knyttet til kunstverker, tekster, radioprogrammer og samtaler.

Vi inviterer deg til å bli med oss og gjøre dette til et samlende øyeblikk. Stikk innom oss i Oslo eller Moss.

Fra november 2022 til oktober 2023 vil vi være på lufta med ukentlige radiosendinger. Lytt til Radio Tenthaus for å få med deg det første programmet for MOMENTUM 12 den 23. november klokka 20.00.

Kunstnerkollektivet Tenthaus vil kuratere Together as to gather, den tolvte utgaven av MOMENTUM-biennalen, som arrangeres fra 10. juni til 8. oktober på Alby gård på Jeløya og i Moss. For mer informasjon om MOMENTUM 12: Together as to Gather, gå til momentum.no

Emner

Kategorier

Regions


Galleri F 15 (etablert 1966) og Momentumbiennalen (etablert 1998) er to av Norges mest prestisjetunge visningssteder for norsk og nordisk samtidskunst.

GALLERI F 15
kontakt@gallerif15.no
| tlf: 69 27 10 33

POSTADRESSE
Galleri F 15
Postboks 1033 Jeløy, N-1510
Moss

Kontakter

Ann Kristin Traaen

Ann Kristin Traaen

Pressekontakt Presse- og kommunikasjonsansvarlig +47 938 19 216
Amanda Kelly

Amanda Kelly

Pressekontakt Pickles PR Internasjonal presse - MOMENTUM 12 +34 685 875 996

Relatert innhold

Galleri F 15 og MOMENTUM

Galleri F 15 ble etablert i 1966 og er et av Norges eldste og mest prestisjetunge visningssteder for norsk og nordisk samtidskunst og kunsthåndverk. Galleriets egenart ligger i den unike kombinasjonen av kunsten og stedets arkitektur i en lystgård fra 1800-tallet og beliggenhet i et historisk herregårdslandskap på Jeløy i Moss.

Galleri F 15 samarbeider med norske og internasjonale kunstnere og kulturaktører, og arbeider for å nå et mangfoldig publikum.

Momentumbiennalen ble vist for første gang i 1998 og er i dag en av de eldste og blant de viktigste arenaene for samtidskunst i Norden. Momentum er Galleri F 15s største internasjonale satsning og vises annethvert år.

Utstillingsserien Tendenser har formidlet nordisk kunsthåndverk på Galleri F 15 siden 1971. Siden 2016 har utstillingen blitt vist annethvert år og gitt muligheten for grundige undersøkelser av sentrale utviklinger innen kunsthåndverket.

Galleri F 15 og MOMENTUM
Albyalléen 60
1519 Moss
Norge