Gå videre til innhold
Edvard Munch - Ernest Thiel, 1907. Inv.nr. TG 296, Thielska Galleriet, Stockholm.
Edvard Munch - Ernest Thiel, 1907. Inv.nr. TG 296, Thielska Galleriet, Stockholm.

Pressemelding -

Munchutstilling på Galleri F 15 retter søkelyset mot Munchs mesener og samlere, venner og hjelpere

Våren 2022 viser Galleri F 15 et sjeldent utvalg kunstverk i sine intime lokaler på Jeløya; søkelyset rettes mot Munchs mesener og samlere, venner og hjelpere.

Målet for utstillingsprosjektet er å løfte fram og utforske administrasjonen av Edvard Munchs kunstnerskap innenfor tidsperioden 1900–1916, med fokus på de store mesener og samlerne: Konsul Christen Sandberg, Max Linde, Ernest Thiel, Rasmus Meyer, Carl Steinbart, Hugo Perls med flere. Dette omfatter arbeider, både portretter og landskaper, utført i eller med motiver fra Munchs steder i Åsgårdstrand, Kragerø, Hvitsten og Moss, samt besøk og opphold i Lübeck, Stockholm og København.

Til utstillingen er det hentet frem farger og dekor som en gang har vært en del av interiøret i hovedbygget på Alby gård. Med dette grepet peker utstillingen tilbake mot tiden Munch selv bodde og arbeidet på Grimsrød gård på Jeløya. I katalogen skriver utstillingsmakerne Hans-Martin Frydenberg Flaatten og Dag Aak Sveinar: «Ved a reise til Galleri F 15 på Jeløya kan den besøkende fortsatt oppleve et kulturlandskap som er nesten uendret fra den gang Edvard Munch for drøyt 100 år siden selv vandret rundt der for å søke inspirasjon»Kunstverkene står i sterk relasjon til det omkringliggende kulturlandskapet med park og sjø og ikke minst trekkes årstiden inn i galleriet gjennom Munchs viktige vinterlandskaper.

Galleri F 15 har jobbet med Edvard Munch og hans kunstnerskap tidligere. Denne utstillingen følger opp utstillingene Edvard Munch i Moss – Kunst, krig og kapital på Jeløy 1913–1916, fra 2013, og Fruktbar jord – Munch i Moss 1913–1916, fra 2016.

Utstillingsansvarlige
Hans-Martin Frydenberg Flaatten
og Dag Aak Sveinar

Åpningsprogram utenom det vanlige
Utstillingen åpnes 12. februar kl. 14.00 av kurator for Munchmuseet Kari Brandtzæg. I forlengelse av det offisielle åpningsprogrammet inviterer blikkåpnerne, Galleri F 15s ungdomsambassadører, til isbading for mental helse på Albystranda. 

«Vi inviterer alle som kommer på åpningen til å bli med på isbading for å sette fokus på mental helse. Munch har vist oss at vi må se mot lyset, kanskje særlig nå på slutten av mørketiden, så vi ønsker å bruke denne anledningen til å utfordre oss selv og andre til å gå utenfor komfortsonen sin,» sier Signe Holti, en av årets blikkåpnerne. Arrangementet som har fått tittelen «Isglading» byr både på leirbål og live musikk for de som har glemt badedrakten hjemme. 

Katalog og pressevisning
Katalogen Munchs mesener og samlere, venner og hjelpere 1900–1916 gis ut i anledningen utstillingen ved samme navn og lanseres på åpningsdagen. I katalogen kan leserne følge Munchbildenes vei fra hans atelier til samlernes hjem og museumssalene.

Presse inviteres til å se utstillingen fra 10. februar. Ta kontakt med so@gallerif15.no for individuell avtale og anmeldereksemplar av katalogen.

Related links

Emner

Kategorier


Galleri F 15 (etablert 1966) og Momentumbiennalen (etablert 1998) er to av Norges mest prestisjetunge visningssteder for norsk og nordisk samtidskunst.

GALLERI F 15
kontakt@gallerif15.no
| tlf: 69 27 10 33

POSTADRESSE
Galleri F 15
Postboks 1033 Jeløy, N-1510
Moss

Kontakter

Ann Kristin Traaen

Ann Kristin Traaen

Pressekontakt Presse- og kommunikasjonsansvarlig +47 938 19 216
Amanda Kelly

Amanda Kelly

Pressekontakt Pickles PR Internasjonal presse - MOMENTUM 12 +34 685 875 996

Relatert innhold

Galleri F 15 og MOMENTUM

Galleri F 15 ble etablert i 1966 og er et av Norges eldste og mest prestisjetunge visningssteder for norsk og nordisk samtidskunst og kunsthåndverk. Galleriets egenart ligger i den unike kombinasjonen av kunsten og stedets arkitektur i en lystgård fra 1800-tallet og beliggenhet i et historisk herregårdslandskap på Jeløy i Moss.

Galleri F 15 samarbeider med norske og internasjonale kunstnere og kulturaktører, og arbeider for å nå et mangfoldig publikum.

Momentumbiennalen ble vist for første gang i 1998 og er i dag en av de eldste og blant de viktigste arenaene for samtidskunst i Norden. Momentum er Galleri F 15s største internasjonale satsning og vises annethvert år.

Utstillingsserien Tendenser har formidlet nordisk kunsthåndverk på Galleri F 15 siden 1971. Siden 2016 har utstillingen blitt vist annethvert år og gitt muligheten for grundige undersøkelser av sentrale utviklinger innen kunsthåndverket.

Galleri F 15 og MOMENTUM
Albyalléen 60
1519 Moss
Norge