Gå videre til innhold
Utsikt fra Jeløya. Foto: Eivind Lauritzen / Galleri F 15
Utsikt fra Jeløya. Foto: Eivind Lauritzen / Galleri F 15

Pressemelding -

MOMENTUM 11 - HOUSE OF COMMONS

Det er med stor glede MOMENTUM kan kunngjøre at Théo-Mario Coppola er utnevnt til kurator og Håkon Lillegraven tilknyttet kurator for den ellevte utgaven av MOMENTUM-biennalen, som vil finne sted i 2021 med tittelen HOUSE OF COMMONS.

Utgangspunktet for HOUSE OF COMMONS er at vi trenger et paradigmeskifte for å endre hvordan nåværende og historiske former for herredømme gjennom kapitalisme, kolonialisme, rasisme, patriarkalisme og kjønnsnormativitet påvirker livet vårt.

HOUSE OF COMMONS vil derfor bli bygget på samhørighet og horisontalitet. Ved å plassere fellesskapet i sentrum vil det fungere som et felles livsrom for utstilling, forskning og kunnskap.

Med utgangspunkt i allmenningsbegrepet («commons» på engelsk) slik det ble utviklet av Elinor Ostrom fra 1980-årene og fremover, vil HOUSE OF COMMONS på nytt problematisere fellesskap som begrep og prosess, både ved hjelp av praktikere og deltakere. Biennalen vil omsorgsfullt og argumentativt trekke inn nye styreformer og konkrete utopier, personlige erfaringer og robusthetsstrategier, enkeltgruppers bekymringer, protester og tiltak for økt kontroll over egen situasjon, og vern av økosystemer.

Dag Aak Sveinar, direktør for Galleri F 15, sier: «Vi gleder oss enormt til å arbeide med de tematiske retningslinjene og utforske konseptene horisontalitet og fellesskap sammen med kurator Théo-Mario Coppola. Det er både utfordrende og nødvendig å gjøre dette til en del av fremtiden. MOMENTUM 11 vil gå eksistensielt til verks i å fortelle hvor vi står, hvem vi er og hva vi gjør – og ved å gjøre det sammen vil vi gå inn i en dialog som fokuserer på vår felles fremtid.»

Detaljert program vil bli kunngjort på et senere tidspunkt.

Kurator

Théo-Mario Coppola er kurator og kunstskribent. Hans virke er karakterisert av kuratoriell empati og aktivisme. Denne tilnærmingen har ført ham frem mot et begrep om «affektive fellesskap», som kan defineres som kollektive strategier som yter motstand mot rådende former for herredømme, forsvarer marginaliserte identiteter og forsøker å transformere verdier i kunst, styreformer og samfunn. Théo-Mario Coppola har tidligere vært undervisnings- og forskningsstipendiat ved Sciences Po i Toulouse. Han grunnla og kuraterte HOTEL EUROPA, en årlig serie med utstillinger og programmer (Vilnius i 2017, Brussel i 2018 og Tbilisi i 2019). I 2017–2018 var han kunstnerisk leder for Primo Piano og Intermezzo i Paris og ledet det felles residency- og utstillingsprogrammet deres. I 2018 var han kurator for den tredje utgaven av Nuit Blanche kunstfestival i Villa Medici i Roma. Hans kritiske tekster og anmeldelser er blitt publisert i tidsskrifter og nettmagasiner, blant annet Flash Art og Antidote.

Tilknyttet kurator

Håkon Lillegraven er en kurator, skribent og kunstformidler basert i Oslo. Utdannet ved Central Saint Martins har han gjennomført prosjekter ved kunstinstitusjoner og nettbaserte plattformer, blant annet Art Night Open, 'In formation' på Institute of Contemporary Arts London, og Off Site Project. Fra slutten av 2018 til begynnelsen av 2020 var Håkon Lillegraven kuratorassistent for osloBIENNALEN First Edition og han er i dag formidlingsansvarlig på Fotogalleriet. I 2020 skal han delta på kurset i «Kuratorpraksis + kunst i offentlig rom», som arrangeres av KORO.

MOMENTUM

Biennalen ble etablert i 1998 og arrangeres og produseres nå av Galleri F 15 på Jeløya i Moss. Siden begynnelsen har MOMENTUM gjennomgående støttet overbevisende kuratoriske visjoner og fungert som en plattform for å utforske utstillingsformatet, både i nordisk sammenheng og med et internasjonalt perspektiv.

MOMENTUM 11 markerer et nytt stadium i biennalens historie, ettersom de fleste arrangementer og utstillinger nå vil finne sted på Jeløya. Flyttingen gir MOMENTUM en mulighet til å tre i et nærere forhold til naturen og bli en katalysator for endring.

Kuratorer for de tidligere utgavene

MOMENTUM 1 – Pakkhus, 1998: Lars Bang Larsen, Daniel Birnbaum og Atle Gerhardsen
MOMENTUM 2 – Park, 2000: Ina Blom, Jonas Ekeberg, Jacob Fabricius og Paula Toppila
MOMENTUM 3 – Momentum 2004, 2004: Caroline Corbetta og Per Gunnar Tverbakk
MOMENTUM 4 – Try Again. Fail Again. Fail Better., 2006: Annette Kierulf og Mark Sladen
MOMENTUM 5 – Favoured Nations, 2009: Lina Džuverović og Stina Högkvist
MOMENTUM 6 – Imagine Being Here Now, 2011: Markús Þór Andrésson, Theodor Ringborg, Aura Seikkula, Christian Skovbjerg Jensen og Marianne Zamecznik
MOMENTUM 7 – Dare 2 Love Yourself and Six Impossible Things Before Breakfast, 2013: Erlend Hammer (D2LY) og Power Ekroth (SITBB)
MOMENTUM 8 – Tunnel Vision, 2015: Jonatan Habib Engqvist, Birta Guðjónsdóttir, Stefanie Hessler og Toke Lykkeberg
MOMENTUM 9 – Alienation, 2017: Ulrika Flink, Ilari Laamanen, Jacob Lillemose, Gunhild Moe og Jón B. K. Ransu
MOMENTUM 10 – The Emotional Exhibition, 2019: Marti Manen med assisterende kurator Anne Klontz

Emner

Kategorier


Galleri F 15 (etablert 1966) og Momentumbiennalen (etablert 1998) er to av Norges mest prestisjetunge visningssteder for norsk og nordisk samtidskunst.

GALLERI F 15
kontakt@gallerif15.no
contact@momentum.no

tlf: 69 27 10 33

POSTADRESSE
Galleri F 15
Postboks 1033 Jeløy, N-1510
Moss

GALLERI F 15
Albyalléen 60, 1519 Moss

Kontakter

Ann Kristin Traaen

Ann Kristin Traaen

Pressekontakt Presse- og kommunikasjonsansvarlig +47 938 19 216
Amanda Kelly

Amanda Kelly

Pressekontakt Pickles PR Internasjonal presse - MOMENTUM 12 +34 685 875 996

Relatert innhold

Galleri F 15 og MOMENTUM

Galleri F 15 ble etablert i 1966 og er et av Norges eldste og mest prestisjetunge visningssteder for norsk og nordisk samtidskunst og kunsthåndverk. Galleriets egenart ligger i den unike kombinasjonen av kunsten og stedets arkitektur i en lystgård fra 1800-tallet og beliggenhet i et historisk herregårdslandskap på Jeløy i Moss.

Galleri F 15 samarbeider med norske og internasjonale kunstnere og kulturaktører, og arbeider for å nå et mangfoldig publikum.

Momentumbiennalen ble vist for første gang i 1998 og er i dag en av de eldste og blant de viktigste arenaene for samtidskunst i Norden. Momentum er Galleri F 15s største internasjonale satsning og vises annethvert år.

Utstillingsserien Tendenser har formidlet nordisk kunsthåndverk på Galleri F 15 siden 1971. Siden 2016 har utstillingen blitt vist annethvert år og gitt muligheten for grundige undersøkelser av sentrale utviklinger innen kunsthåndverket.

Galleri F 15 og MOMENTUM
Albyalléen 60
1519 Moss
Norge