Gå videre til innhold
Katie Paterson - Evergreen (2022). 351 utdødde planter brodert i silketråd på lin. 228,5 x 146 cm.
Katie Paterson - Evergreen (2022). 351 utdødde planter brodert i silketråd på lin. 228,5 x 146 cm.

Pressemelding -

Katie Patersons første separatutstilling i Norge åpner på Galleri F 15

Katie Patersons første separatutstilling i Norge åpner på Galleri F 15 28. mai. Utstillingen har fått tittelen Eviggrønn og presenterer flere nye kunstverk.

Den omfattende utstillingen samler over tjue verk, fra 2007 til i dag, som omhandler tid, natur, menneskeliv og kosmos. Tittelen på utstillingen, som også er tittelen på et nytt kunstverk, refererer til planter som beholder grønne blader hele året. Den vekker tanker om vitalitet og optimisme, men også en sorg ved tanken over alt som er, eller snart kan være, tapt. I utstillingen bades vi i lys som ligner måneskinn, vi kan puste inn dufter av den første og siste skogen på jorda, vi kan fornemme universets farger fra den første stjernens blekblå nyanse til den mørke rødbrune fargen av det siste lyset, oppleve alle døde stjerner registrert av mennesket siden tidens begynnelse, høre lyden av Beethovens Måneskinnsonaten sendt via morse fra jorden til månens overflate og deretter tilbake til jorden, utforske hver utdødd blomstrende plante i et tekstilt broderi og mye, mye mer.

Katie Paterson, født i Glasgow 1981, regnes som en av de ledende kunstnerne i sin generasjon som arbeider i sjiktet mellom kunst og vitenskap. I samarbeid med forskere fra hele verden, skaper hun sine poetiske kunstverk, der vår plass på jorden settes i sammenheng med geologisk tid og naturens endring. Kunstverkene utvikles gjennom sofistikert teknologi og spesialkompetanse, for å skape en intim, poetisk og filosofisk relasjon mellom mennesker og det naturlige miljøet.

Takk til Stiftelsen Framtidsbiblioteket, Ingleby Gallery, British Council, den britiske ambassade i Oslo, Moss kommune og Viken fylkeskommune. Kurator Maria C. Havstam, leder for kunstfaglig avdeling, Galleri F 15.

Presse ønskes hjertelig velkommen fra 26. mai. Ta kontakt med pressekontakt Simen Østad for individuell visning eller med henvendelser til kunstner og kurator.

NYE KUNSTVERK
I utstillingen på Galleri F 15 presenterer Katie Paterson fem nye kunstverk:

Evergreen (2022)
Evergreen er et broderi som representerer alle utdødde blomster fram til i dag. Verden går gjennom en menneskeskapt sjette masseutryddelse. Planter legger grunnlaget for nesten alt liv på jorden, men antallet planter som har forsvunnet fra naturen er mer enn dobbelt så mange som utdødde fugler, pattedyr og amfibier til sammen. Evergreen er et samarbeid med ledende vitenskapsmenn, naturforskere, botanikere og herbarier, der alle eksisterende bilder av utdødde planter fra hele verden, og gjennom århundrer, er samlet. Botaniske illustrasjoner har blitt tegnet og vevd sammen til et tekstilverk. Kunstverket avbilder alle utdødde blomster, brodert, i et broderi og gjenspeiler Arts and Crafts-bevegelsen. Den kjennetegnes av sin vektlegging av naturen som inspirasjon og verdien av enkelhet, nytte og skjønnhet. Evergreen representerer en ærbødighet for naturen, og en sorg over alt som er, eller som snart går tapt.

First Light (2022)
Verket består av gardiner farget i fargen til de første stjernene i universet, som utviklet seg for milliarder av år siden. Hengende i hvert vindu, forsiktig bølgende i vinden, reflekteres den blekblå nyansen fra tidenes morgen gjennom rommene. Besøkende opplever det tidligste stjernelyset fra billioner av år siden.

The Moment (2022)
Timeglasset er fylt med stjernestøv - bestående av fossile ester fra en tid før jorden ble dannet. Timeglasset (som måler femten minutter) inneholder det eldste materialet som finnes på jorden, fra en tid før solen eksisterte, knust til et fint pulver og oppbevart i håndblåst glass. Timeglasset inneholder materialer fra eksploderende stjerner, rester fra asteroider, fragmenter av månemeteoritter, støv fra Mars og steiner som har reist millioner av mil til jorden.

—there lay the Days between— (2021)
Verket er en talltavle som viser antall ganger solen har stått opp siden jorden ble dannet. Det skiftende displayet bytter ett siffer hver dag, ved soloppgang.

Endling (2022)
Verket består av en sirkel på én meter i diameter delt inn i hundre seksjoner, hver malt med en farge fra en tidsperiode. Fossile rester fra hele livets historie har blitt knust og omdannet til vannfargemaling. Det første livet på jorden begynner klokken «12.00», og beveger seg gjennom alle æraer og store utryddelser, frem til i dag.

PUBLIKASJON OG ESSAY
Nøkler for å forstå verkene Evergreen, Endling og —there lay the Days between— er inkludert som diagrammer i en ny publikasjon laget av Katie Paterson, sammen med diagrammer av tre tidligere verk: Cosmic Spectrum (2019), To Burn, Forest, Fire (2021) og Fossil Necklace (2013). Til utstillingens tittelverk har Dr. Maarten Christenhusz skrevet essayet Evergreen, utdødde blomster i nål og tråd. Dette er også tilgjengelig på norsk, oversatt av Eivind Lilleskjæret. 

Begge er tilgjengelige digitalt i pressemappen sammen med blant annet flere verksbeskrivelser.

FRAMTIDSBIBLIOTEKET

Karl Ove Knausgård (2019), Ocean Vuong (2020) og Tsitsi Dangarembga (2021) er de seneste tre forfatterne i Framtidsbiblioteket (Future Library). De overrekker sine nyskrevne tekster i Framtidsbibliotekskogen ved Frognerseteren søndag 12. juni 2022, etterfulgt av en samtale på Deichman Bjørvika samme dag. For mer informasjon kontakt Prosjektdirektør i Bjørvika Utvikling og styreleder i Future Library Anne Beate Hovind eller pressekontakt Kirsti Svenning.

Fritidsbiblioteket Symposium 13. Juni hos Deichman Bjørvika. For mer informasjon kontakt Jørn Johansen, kommunikasjonsdirektør Deichman.

Related links

Emner

Kategorier


Galleri F 15 (etablert 1966) og Momentumbiennalen (etablert 1998) er to av Norges mest prestisjetunge visningssteder for norsk og nordisk samtidskunst.

GALLERI F 15
kontakt@gallerif15.no
| tlf: 69 27 10 33

POSTADRESSE
Galleri F 15
Postboks 1033 Jeløy, N-1510
Moss

Kontakter

Ann Kristin Traaen

Ann Kristin Traaen

Pressekontakt Presse- og kommunikasjonsansvarlig +47 938 19 216
Amanda Kelly

Amanda Kelly

Pressekontakt Pickles PR Internasjonal presse - MOMENTUM 12 +34 685 875 996

Relatert innhold

Galleri F 15 og MOMENTUM

Galleri F 15 ble etablert i 1966 og er et av Norges eldste og mest prestisjetunge visningssteder for norsk og nordisk samtidskunst og kunsthåndverk. Galleriets egenart ligger i den unike kombinasjonen av kunsten og stedets arkitektur i en lystgård fra 1800-tallet og beliggenhet i et historisk herregårdslandskap på Jeløy i Moss.

Galleri F 15 samarbeider med norske og internasjonale kunstnere og kulturaktører, og arbeider for å nå et mangfoldig publikum.

Momentumbiennalen ble vist for første gang i 1998 og er i dag en av de eldste og blant de viktigste arenaene for samtidskunst i Norden. Momentum er Galleri F 15s største internasjonale satsning og vises annethvert år.

Utstillingsserien Tendenser har formidlet nordisk kunsthåndverk på Galleri F 15 siden 1971. Siden 2016 har utstillingen blitt vist annethvert år og gitt muligheten for grundige undersøkelser av sentrale utviklinger innen kunsthåndverket.

Galleri F 15 og MOMENTUM
Albyalléen 60
1519 Moss
Norge