Gå videre til innhold
Blikkåpnerne 2020/2021: Ludvig, Michael, Mia, Mah-Noor, Evelina, Håvard, Sofia og Hasan.
Blikkåpnerne 2020/2021: Ludvig, Michael, Mia, Mah-Noor, Evelina, Håvard, Sofia og Hasan.

Pressemelding -

Bli kjent med blikkåpnerne på Galleri F 15

Høsten 2020 ansatte Galleri F 15 åtte talentfulle 15-19 åringer i Blikkåpnerprogrammet. Ungdommene skal jobbe med kunstformidling og kommunikasjon fra sitt ståsted, med mål om å gjøre galleriets aktiviteter og utstillinger mer tilgjengelig for et yngre publikum. I overgangen til februar begynner arbeidet med å utvikle et eget sideprogram til utstillingen Intermediary Stages of a Never-Ending Process av Kjell Varvin som blant annet skal ha fokus på musikk.

Invitert inn i koronastengt galleri
Da Galleri F 15 stengte for andre gang på under ett år i november 2020 måtte plutselig blikkåpnersamlingene utføres digitalt og ideen å gi dem fritt spillerom i det tomme galleriet ble fort realitet. Prosjektet som ble gjennomført i løpet av desember fikk navnet Alene med kunsten og blikkåpnerne fikk selv ta regien for egne prosjekter, kun med krav om at de skulle samhandle med utstillingen Noe må gjøres av kunstner og journalist Charlotte Thiis-Evensen. Prosjektet løper videre og vil få flere episoder i løpet av vårens utstillingsprogram.

Jeg ønsket å visualisere poesien min og flette den inn i kunsten til Charlotte, sier Evelina som er en av årets blikkåpnerne. Spesiell ble jeg inspirert av kunstverket «Linje 5». Atmosfæren i rommet fullt av strikkasokker vekket veldig fredelige og myke følelser hos meg. Tilfeldigvis er de samme følelsene viktige i diktet «Helligdag» som jeg allerede hadde skrevet. Jeg håper at mennesker i alle aldre ser videoene våre og oppdager den spesielle atmosfæren de skildrer.


Alene med kunsten: Sofia
I høst fikk blikkåpnerne fritt spillerom i galleriet. Her danser Sofia etter egen koreografi inspirert av kunstverket Uten tittel (2013) av Charlotte Thiis-Evensen.


Bruker Instagram for å nå ut til jevnaldrende

Når det handler om å kommunisere et budskap til egen aldersgruppe er blikkåpnerne enige, det er på Instagram man når fram. Etter en demokratisk avstemming om navnet oppretter kommunikasjonsgruppa kontoen @generasjonf15 hvor publikum kan følge med på ungdommenes prosjekter. Den første oppgaven? Å introdusere seg selv. Hvem er blikkåpnerne og hva er budskapet deres?

Kunst har en unik evne til å gjenspeile samfunnet. Samfunnet og tiden vi lever i nå rammes av nye utfordringer og impulsive løsninger. Dette har resultert i at mange gode ideer er blitt satt på vent. Vi blikkåpnere er alle små ideer som ble satt på vent, men nå er det vår tur til å dele. Vi vil vise frem hvordan kunst kan forenkle problemer og påvirke enhvers perspektiv på hverdagen. Derfor har vi en Instagramkonto, for å vise fram hva vi kan få til, og får å introdusere så mange som mulig til hvor vakkert og fritt kunst og kreativitet kan være, sier Ludvig som er fornøyd med å kunne formidle blikkåpnerbudskapet digitalt på tross av koronasituasjonen.

Generasjon F 15
Skjermdump fra @generasjonf15 på Instagram


Skal formidle fra eget ståsted
De åtte ungdommene kommer fra Moss, Rygge og Hølen, og er til daglig elever på videregående skole. De kommer inn i prosjektet med forskjellige interesser og bakgrunn, men alle er enige om at kunst er viktig, og har et ønske om å sammen bidra til at andre unge også skal få øynene opp for samtidskunst.


Blikkåpnerprogrammet oppstod som en del av Momentumbiennalen i 2015. I 2020 ble programmet utvidet samtidig som det fikk støtte fra Sparebankstiftelsen DNB og ble en del av et større nettverk med blikkåpnerprogrammer på Østlandet.


Related links

Kategorier


Galleri F 15 (etablert 1966) og Momentumbiennalen (etablert 1998) er to av Norges mest prestisjetunge visningssteder for norsk og nordisk samtidskunst.

GALLERI F 15
kontakt@gallerif15.no
 / tlf: 69 27 10 33

POSTADRESSE
Galleri F 15
Postboks 1033 Jeløy, N-1510
Moss

GALLERI F 15
Albyalléen 60, 1519 Moss

Kontakter

Ann Kristin Traaen

Ann Kristin Traaen

Pressekontakt Presse- og kommunikasjonsansvarlig +47 938 19 216
Amanda Kelly

Amanda Kelly

Pressekontakt Pickles PR Internasjonal presse - MOMENTUM 12 +34 685 875 996

Relatert innhold

Galleri F 15 og MOMENTUM

Galleri F 15 ble etablert i 1966 og er et av Norges eldste og mest prestisjetunge visningssteder for norsk og nordisk samtidskunst og kunsthåndverk. Galleriets egenart ligger i den unike kombinasjonen av kunsten og stedets arkitektur i en lystgård fra 1800-tallet og beliggenhet i et historisk herregårdslandskap på Jeløy i Moss.

Galleri F 15 samarbeider med norske og internasjonale kunstnere og kulturaktører, og arbeider for å nå et mangfoldig publikum.

Momentumbiennalen ble vist for første gang i 1998 og er i dag en av de eldste og blant de viktigste arenaene for samtidskunst i Norden. Momentum er Galleri F 15s største internasjonale satsning og vises annethvert år.

Utstillingsserien Tendenser har formidlet nordisk kunsthåndverk på Galleri F 15 siden 1971. Siden 2016 har utstillingen blitt vist annethvert år og gitt muligheten for grundige undersøkelser av sentrale utviklinger innen kunsthåndverket.

Galleri F 15 og MOMENTUM
Albyalléen 60
1519 Moss
Norge